jak przygotować kawę

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. jak wybierać kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film