Wino Polska

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których posiłków.

Sklep z winami Kraków

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.